Creieu que és interessant el tema en el que es basa el PDR?

dilluns, 20 de febrer del 2012

Els guèisers


Si abans hem parlat d’aigües subterrànies, ara parlem dels guèisers que són un pèl diferents. Les aigües subterrànies es trobaven dins el planeta, doncs els guèisers són surgències, o sortides d’aigua calenta i vapor d’aigua. En sortir, ho fan d’una manera violenta i periòdica, per una mena de xemeneia. Els guèisers consten d’un cràter, format per depòsits de sílice precipitada (mineral que sorgeix de la natura de forma pura o impura), aquest cràter s’assembla a un petit con volcànic; i de la xemeneia, que penetra fins arribar a l’interior de la Terra i dins del planeta o en ramificacions alberga aigua que està sotmesa a una gran pressió, és a dir, a temperatures superiors a 100ºC. Aquesta ascendirà lentament fins que la tensió del vapor excedeixi a la pressió de l’aigua; llavors, es vaporitzarà tot ràpidament i sortirà a l’exterior de forma violenta.
Probablement, la font tèrmica és lava calenta, la temperatura de la qual descendeix a poc a poc, ja que les erupcions dels guèisers tendeixen a disminuir amb freqüència i regularitat i, finalment, desapareixen.
Imatge extreta de Usuarios.multimania.es. Podeu trobar-la clicant el següent enllaç
 
A continuació, adjunto una imatge que m’ha impressionat molt, ja que mai hauria imaginat de quina forma es presenta un guèiser abans que l’aigua calenta i vapor d’aigua surti. I, amb aquesta imatge podem veure-ho perfectament.
La fotografia mostra el guèiser Strokkur, d’Islàndia, segons abans d’expulsar el vapor d’aigua. És realment impactant.
Imatge extreta de Taringa.net. Podeu trobar-la clicant el següent enllaç
 
Els guèisers més presents i coneguts es situen a tres llocs diferents, que són les anomenades regions volcàniques. Aquests llocs són el parc nacional de Yellowstone, als Estats Units d’Amèrica, on hi són abundants; a Islàndia, on podrem trobar el conegut Gran guèiser; i, a Nova Zelanda.

1 comentari: